Je suis arrivé! - Reisverslag uit Lambaréné, Gabon van Sanne Bootsma - WaarBenJij.nu Je suis arrivé! - Reisverslag uit Lambaréné, Gabon van Sanne Bootsma - WaarBenJij.nu

Je suis arrivé!

Door: Sanne

Blijf op de hoogte en volg Sanne

11 Oktober 2013 | Gabon, Lambaréné

Jaaa ik ben aangekomen! En ik leef nog! En ik heb internet! Of nouja, soms. Niet heel vaak eigenlijk. De mannetjes van de IT hier in het onderzoekscentrum zijn inmiddels mijn beste vrienden geworden, ondanks dat we elkaars Frans niet helemaal begrijpen. Mijn laptop het internet hier doen het nog niet zo goed samen. Maar nu dus wel heel eventjes! En als je dan internet hebt én aan de andere kant van de wereld zit, schijn je te moeten laten weten hoe het met je gaat. Nouja, bij deze dan: het gaat heel goed met me!

Laten we bij het begin beginnen. Dinsdag om 12:00 steeg mijn vliegtuig op uit het vertrouwde Amsterdam, om vervolgens drie uur later te landen in Istanbul. Istanbul? Maar wat moest je daar dan? Nouja, vooral overstappen eigenlijk. Niet heel logisch aangezien Gabon ongeveer onder Nederland ligt en Istanbul niet helemaal, maar goed. Zo kom je nog eens ergens :) Vanuit Istanbul ging het vliegtuig dan echt naar Libreville, de hoofdstad van Gabon. In het vliegtuig zaten echt alleen maar mannen waarvan de dikste uiteraard naast mij kwam zitten, dus mijn vlucht kon niet meer stuk. Gelijk ook een slaapplek aangeboden gekregen van een jongeman uit Kameroen (daar stopte het vliegtuig ook nog eventjes, zoals ik al zei: zo kom je nog eens ergens). Het was een mooie kans geweest om voor altijd in Afrika te blijven en mee te doen aan Grenzeloos Verliefd en dat soort prachtige programma’s, maar ik heb het toch maar even geweigerd. Om 01:30 kwam ik dan eindelijk aan in Libreville. Vanuit daar is het nog 4 uur rijden naar waar ik nu zit, Lambaréné. Omdat de wegen niet helemaal optimaal verlicht zijn wordt het niet aangeraden om dit ’s nachts te doen, dus eerst maar even een nachtje in een hotel. Met lekker beschimmelde badkamer en uit elkaar vallende kast, maar er was een bed en veel meer had ik niet nodig.

De volgende dag was het tijd voor de tocht naar Lambaréné. Heel veel verkeersregels zijn er niet en als ze er wel zijn houdt niemand zich eraan. Dit in combinatie met gaten en hobbels in de weg waar je bang van wordt, zorgde voor een avontuurlijk ritje. Onderweg kwam ik er al snel achter waar het grootste deel van Gabon uit bestaat: bomen. Overal waar je kijkt is het groen. Opzich geen verkeerd uitzicht, dus ik heb me prima vermaakt! In Lambaréné aangekomen werd ik gelijk in een veel te klein lokaal met veel te veel mensen gepropt waar een scientific meeting aan de gang was. Daarna kennisgemaakt met wat mensen en mijn huisje opgezocht. Ik woon in een huis met een meisje uit Nederland en twee jongens, eentje uit Kameroen en eentje uit Oostenrijk. Het huis is uiteraard geen vijfsterrenhotel maar best wel prima! En we hebben zelfs een warme douche, best wel luxe voor Afrikaanse begrippen. En niet echt nodig aangezien het hier duizend graden is, maar goed.
’s Avonds gelijk lekker een biertje gedronken (die per flessen van 650 mL gaan hier, best wel heftig) en echt goddelijke vis gegeten bij één of ander eettentje aan de straat met de mensen die bij mij in huis wonen en nog wat internationale studenten. Was heel gezellig!

Verderrr ben ik al druk bezig met een beetje inzicht krijgen in de studie waar ik aan ga werken. Ik zal jullie de saaie medische details besparen, maar het is iets met tuberculose en ik mag heel veel zelf doen en patiënten onderzoeken enzo, dus dat is heel leuk! En hier voel en hoor je ook echt dingen bij het lichamelijk onderzoek, in tegenstelling tot alle practica op veel te gezonde medestudenten. Klein probleempje is dat echt alles en iedereen hier Frans spreekt en mijn Frans nog niet optimaal is (toch niet genoeg opgelet op de middelbare school…), dus daar moet nog even verbetering in komen. Maar het Franse heeft ook voordelen, zo hebben ze hier gewoon baguettes en La vache qui rit en al dat soort mooie Franse uitvindingen.

Zo, dit lijkt me wel even genoeg voor nu :) Ik vind het ook heel leuk om te horen hoe het in Nederland gaat, dus stuur me vooral een mailtje of Facebookberichtje! Mijn iPhone heeft het leven een beetje opgegeven dus Whatsapp werkt even niet, maar genoeg andere communicatiemiddelen!

De Afrikaanse muziek staat al hard aan hier, dus ik ga maar eens weekend vieren!

• 11 Oktober 2013 - 20:15

Marieke Bootsma:

Hey Sanne,
    Wat leuk om je zo te kunnen volgen! Mooi avontuur, zeg. Overigens was het hier vandaag de koudste 11 oktober sinds jaren, dus die foto met bieren in de zon is wel heel antrekkelijk. ;-)
    Heel veel plezier en succes ( en ik houd je dus in de gaten ). Hoi,
    Marieke

• 11 Oktober 2013 - 20:42

Rieke:

Hé San,
    Jay! Wat een reishappiness, ik vind het nu al leuk om te volgen. Bizar dat je zo ver weg bent, maar ik ben nu dichter bij je dan wanneer ik in Amsterdam zou zijn geweest ; ) Hihi.
    Ik heb mijn geld nog steeds op grenzenloos verliefd, sorry ; ) Ik abonneer mezelf op je blog (kan dat eigenlijk?), lijkt me fijn. Heel veel kusjes en liefs,
    Rieke

• 11 Oktober 2013 - 22:47

Mama:

Ha Sanne!
    Wat leuk dat je toch een blog bent begonnen! Ik denk dat je daar veel mensen een plezier mee doet. Mij in ieder geval wel!
    Ik kijk een beetje jaloers naar de blauwe lucht en de tropische palmen op je foto. Ik ben vandaag al drie keer natgeregend en moest mijn winterjas aan...
    Geniet van je weekend!
    Liefs en een dikke knuffel,
    mama

• 15 Oktober 2013 - 22:52

Hester & Ingrid:

Ha Sanne,
    Leuk zo je belevenissen te kunnen volgen! Dat zonnetje ziet er wel heel aanlokkelijk uit... Ennuh..wij zijn stiekum ook best benieuwd naar die saaie medische details van je onderzoek daar.. Heel veel plezier, Hester&Ingrid